Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü tarafından düzenlenen Siyasal, Sosyal ve Ekonomik Yönleriyle Lozan Konferansı konulu sempozyum 10 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı. Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin F. Ertan ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’in sempozyumu açış konuşmalarından sonra, İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, 57. Hükümet Kültür Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan, 57. Hükümet Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ve Emekli Büyükelçi Dr. Bilal Şimşir’in yer aldığı açılış paneli gerçekleştirildi.

Üç oturumdan oluşan sempozyumun Lozan’da Toprak Sorunu ve Siyasal Konular adlı ilk oturumuna Prof. Dr. Rıfkı Hazıroğlu başkanlık etti. Bu oturumda Prof. Dr. Neşe Özden, Prof. Dr. Sabit Duman, Dr. Hasan Dinçer ve Dr. Sadık Erdaş konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye Ekonomisi Açısından Lozan Konferansı konulu ve Prof. Dr. Semih Baskan’ın başkanlık ettiği ikinci oturum ise Prof. Dr. Bige Sükan, Prof. Dr. Erdinç Tokgöz, Yrd. Doç. Dr. Sedef Bulut ve Yrd. Doç. Dr. Fahri Kılıç’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi. Azınlık Sorunları Çerçevesinde Lozan Konferansı konulu son oturuma Prof. Dr. Muammer Canel başkanlık etti. Bu oturumda konuşmacı olarak Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Prof. Dr. Zekai Güner, Doç. Dr. Şaduman Halıcı ve Doç. Dr. İlhan Aksoy yer aldı.

Lozan Konferansı’nın çeşitli yönleriyle ele alındığı sempozyum, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin F. Ertan’ın yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi.